Hovězí kostky v zelenině

Ingredience

750 g zadního hovězího masa, 3-4 červené cibule, 1 červená paprika, 1 středně velký pórek, 1 malý celer, 3 snítky libečku, sůl, 2 lžičky kurkumy, 2 lžíce solamylu, 2 lžíce tamari san (přírodně fermentovaná sojová omáčka), olej

Postup

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Promícháme je se 3 lžícemi oleje, solamylem a kurkumou.

Pak připravíme zeleninu. Dno pekáče potřeme olejem a rozložíme do něj nahrubo posekanou cibuli, na kolečka nakrájený pórek, na kostičky nakrájený celer a papriku.

Naložené maso prudce opečeme na pánvi na malém množství oleje. Až se zatáhne, osolíme je a dosmažíme dohněda.

Opečené maso nasypeme na zeleninu do pekáče a podlejeme trochou vody. Přidáme libeček, pekáč přiklopíme poklicí a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Pečeme do změknutí masa, podle potřeby podlejeme horkou vodou.

Až je maso měkké, vyjmeme je děrovanou lžící z pekáče a udržujeme v teple (třeba ve vyhřáté troubě).

Zbylý obsah pekáče přelejeme do hrnce a rozmixujeme ponorným mixérem. Podle potřeby můžeme přidat vodu tak, aby vznikla omáčka požadované hustoty.

Hrnec postavíme na plotnu a omáčku necháme krátce přejít varem. Podle potřeby ji dosolíme a dochutíme sojovou omáčkou.

Podáváme s polentou.

Přidáno: 26.5.2018