Hovězí líčka na víně
Ingredience
1 kg hovězích líček, 2 cibule, 80 g slaniny, po kousku mrkve, petržele a celeru, 300 ml červeného vína, trochu hovězího vývaru, sůl, mletý pepř, 3 bobkové listy, 7 kuliček nového koření, 1 lžička sušeného rozmarýnu, trochu hladké mouky, 2-3 lžíce oleje
Postup
Očištěné a osušené maso nakrájíme na větší kousky a z obou stran osolíme a opepříme.
Cibuli a slaninu pokrájíme na kostičky. Na pánvi zahřejeme olej a cibuli se slaninou na něm osmažíme, až slanina pustí tuk a cibule zežloutne. Potom tuk z pánve přecedíme do kastrolu (cibuli se slaninou zatím necháme v cedníku).
Maso obalíme v mouce, oklepeme a prudce opečeme v rozpáleném scezeném tuku ze všech stran.
K opečenému masu přidáme cibuli a slaninu z cedníku, nové koření, bobkové listy, rozmarýn, kořenovou zeleninu pokrájenou na drobné kousky a podlijeme vínem. Přidáme vývar aby maso bylo asi do dvou třetin ponořené a pod pokličkou dusíme na slabém plameni 1,5-2 hodiny do změknutí.
Měkké maso vyjmeme z kastrolu. Z omáčky odstraníme bobkové listy a všechno ostatní rozmixujeme a přecedíme. Do hladké omáčky vrátíme maso.
Podáváme s bramborovou kaší.
Přidáno: 27.1.2013