Hovězí po burgundsku
Ingredience
1 kg hovězího předního masa (nejlepší je kližka), 60 g špeku, 2 mrkve, 1 červená cibule, 300 ml červeného vína, 2 bobkové listy, 2 snítky tymiánu, mletý pepř, sůl
Postup
Špek a oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky. Očištěnou mrkev na 1 cm silná kolečka. Maso zbavíme viditelných blan, šlach a velkých tukových vrstev a pokrájíme na větší kostky.
Špek dáme do kastrolu, podlijeme dvěma lžícemi vody a zvolna zahříváme. Až zprůsvitní a začne pouštět tuk, zesílíme plamen, vodu necháme odpařit a špek necháme opéct dozlatova. Vyjmeme ho z pánve a do uvolněného tuku nasypeme maso. Za častého míchání ho necháme ze všech stran zhnědnout, osolíme, opepříme a vyndáme ke špeku. Do výpeku v pánvi nasypeme mrkev, po dvou minutách přidáme cibuli a opět mícháme a smažíme, až cibule zezlátne.
Do pánve nalijeme víno, promícháme a přivedeme k varu.
Do tohoto základu vložíme maso se špekem, přidáme bobkový list a tymián.
Přikryté pokličkou vložíme do trouby vyhřáté na 160-170°C a pomalu dusíme. Občas promícháme a podle potřeby podlijeme horkou vodou. Dusíme do změknutí masa, minimálně dvě hodiny, klidně i více, podle kvality masa.
Z měkkého masa odsraníme bobkový list a větvičky tymiánu.
Podáváme nejlépe se šťouchanými bramborami, případně s rýží či těstovinami.
Originální verzi receptu napsanou tak, že podle ní uvaří dobré jídlo i začátečník stojící poprvé u plotny najdete v knize J. F. Zatloukalové Hovory s řezníkem.
Přidáno: 6.1.2013