Hovězí v jemné křenové omáčce

Ingredience

750 g zadního hovězího masa, olej, 1 velká cibule, 1 lžíce přírodního cukru, 0,5 lžičky mletého zázvoru, 100 g křenu, sůl, mletý pepř, 200 ml smetany, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, cca 300 ml mléka, 1 lžíce citronové šťávy

Postup

Očištěné maso prudce opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji. Vyjmeme na talíř.

Do výpeku nasypeme pokrájenou cibuli a osmažíme do zlatava. Pak přidáme cukr a zázvor a ještě 2 minuty posmažíme.

Na cibuli vrátíme maso, osolíme, opepříme. Podlijeme ho vodou nebo hovězím vývarem, přikryjeme pokličkou a v troubě upečeme doměkka. Během pečení maso obracíme a podle potřeby podléváme, na konci pečení by mělo být v pekáči cca 300 ml šťávy.

Křen najemno postrouháme, zalijeme trochou vody a povaříme 6 minut. Přebytečnou vodu slijeme, ponecháme asi jen dvě lžíce a křen v ní ponorným mixérem rozmixujeme.

Z másla a mouky upražíme v kastrolu světlou jíšku. Rozředíme ji mlékem a přes jemné sítko přilijeme výpek zpod masa. Dobře rozmícháme a povaříme asi 20 minut.

Nakonec vmícháme do omáčky rozmixovaný křen, smetanu a necháme přejít varem. Dochutíme solí a citronovou šťávou.

Upečené měkké maso nakrájíme přes vlákno na plátky a na talíři přelijeme omáčkou.

Podáváme s knedlíkem.

Hovězí v jemné křenové omáčce
Hovězí v jemné křenové omáčce

podle časopisu Gurmet

Přidáno: 27.2.2011