Křenová omáčka s bramborami
Ingredience
1 kg hovězího masa vhodného na vaření (kližka, krk, ...), sůl, po 7 kuličkách nového koření a celého pepře, 2 bobkové listy, 1 malá cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1-2 lžíce jemně strouhaného křenu, 100 ml smetany, 2 žloutky, 40 g hladké mouky, 60 g másla
Postup
Omyté maso zalijeme v hrnci vodou. Osolíme, přidáme koření, oloupanou cibuli a očištěnou zeleninu. Vaříme do změknutí masa (doba vaření záleží na kvalitě, může to být hodina nebo taky několik hodin).
Uvařené maso vyjmeme z hrnce a po částečném zchladnutí nakrájíme na plátky. Vývar přecedíme.
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Necháme vychladnout.
Studenou jíšku zalijeme horkým vývarem (cca 800 ml) a dobře rozmícháme. Povaříme 15-20 minut.
Pak do omáčky vmícháme křen a smetanu, ve které jsem rozmíchali žloutky. Necháme prohřát, ale už nevaříme. Podle chuti můžeme dosolit.
Podáváme s vařenými bramborami a ztraceným vejcem.
zdroj: Spolu u stolu - Albert (mírně upraveno)
Přidáno: 31.8.2014