Křenová omáčka s bramborami

Ingredience

1 kg hovězího masa vhodného na vaření (kližka, krk, ...), sůl, po 7 kuličkách nového koření a celého pepře, 2 bobkové listy, 1 malá cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1-2 lžíce jemně strouhaného křenu, 100 ml smetany, 2 žloutky, 40 g hladké mouky, 60 g másla

Postup

Omyté maso zalijeme v hrnci vodou. Osolíme, přidáme koření, oloupanou cibuli a očištěnou zeleninu. Vaříme do změknutí masa (doba vaření záleží na kvalitě, může to být hodina nebo taky několik hodin).

Uvařené maso vyjmeme z hrnce a po částečném zchladnutí nakrájíme na plátky. Vývar přecedíme.

V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Necháme vychladnout.

Studenou jíšku zalijeme horkým vývarem (cca 800 ml) a dobře rozmícháme. Povaříme 15-20 minut.

Pak do omáčky vmícháme křen a smetanu, ve které jsem rozmíchali žloutky. Necháme prohřát, ale už nevaříme. Podle chuti můžeme dosolit.

Podáváme s vařenými bramborami a ztraceným vejcem.

Křenová omáčka s bramborami
Křenová omáčka s bramborami
Křenová omáčka s bramborami

zdroj: Spolu u stolu - Albert (mírně upraveno)

Přidáno: 31.8.2014