Rozlítaní ptáčci

Ingredience

800 g zadního hovězího, sůl, mletý pepř, plnotučná nebo dijonská hořčice, olej, 2-3 cibule, 100 g slaniny, 1 lžička cukru, 3 bobkové listy, 1-2 párky, 2 vejce uvařená natvrdo, 3-4 sterilované okurky, 2 lžíce kaparů, hladká mouka

Postup

Omyté a osušené maso nakrájíme na plátky. Z obou stran je osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí.

Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky.

V tlakovém hrnci zahřejeme trošku oleje, přisypeme cibuli se slaninou a za častého míchání usmažíme. Ke konci smažení přidáme cukr a dosmažíme dozlatova. Pak hrnec odstavíme z plotny.

Na pánvi rozpálíme trochu oleje. Plátky masa namáčíme zlehka z obou stran do mouky, otřepeme a z obou stran prudce krátce osmažíme do zatažení. Opečené plátky masa přendáváme do tlakového hrnce na cibulový základ.

Až máme v hrnci všechno maso, podlejeme je horkou vodou, hrnec zavřeme, vrátíme na horkou plotýnku a maso dusíme 40-50 minut (podle velikosti kousků a kvality masa).

Zatímco se maso dusí, oloupeme vejce a pokrájíme je na kostičky. Stejně nakrájíme i párky a okurky.

Měkké maso z hrnce vyjmeme. Odstraníme bobkové listy a šťávu s cibulí a slaninou rozmixujeme dohladka. Nasypeme do ní vejce, párek a okurky, přidáme dvě lžíce hořčice a kapary. Promícháme a pět minut povaříme. Podle chuti dosolíme či dopepříme. Kdo má rád šťávu kyselejší, může přilít trochu láku z okurek.

Do provařené šťávy vrátíme maso a necháme prohřát.

Podáváme s rýží nebo těstovinami.

Přidáno: 14.10.2018