Španělské ptáčky
Ingredience
600-700 g hovězího roštěnce, sůl, mletý pepř, plnotučná hořčice, 1 mrkev, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 sladkokyselá okurka, kousek slaniny, 2 lžíce sádla, hladká mouka, 2 cibule
Postup
Omyté a osušené maso nakrájíme na silnější plátky a přes fólii důlkadně rozklepeme dotenka.
Plátky masa z obou stran osolíme a opepříme. Z jedné strany potřeme hořčicí. Na kraj položíme čtvrtku vejce a po špalíčku mrkve, slaniny a okurky. Pevně svineme a kuchyňským provázkem svážeme (nebo sepneme kuchyňskou jehlou).
Ptáčky obalíme v hladké mouce a oklepeme.
Na lžíci sádla osmažíme nadrobno posekanou cibuli a kostičky slaniny.
Na druhé lžíci sádla na pánvi prudce opečeme ptáčky ze všech stran do zezlátnutí. Pak je uložíme na cibulovo slaninový základ, polijeme výpekem z pánve a podlijeme horkou vodou nebo vývarem asi do tří čtvrtin ptáčků.
Přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Pečeme do změknutí masa, asi 1,5 hodiny. Občas zkontrolujeme a podle potřeby podlijeme.
Až jsou ptáčky měkké, vyjmeme je ze šťávy a po krátkém zchladnutí odstraníme nitě.
Podáváme s rýží.
Přidáno: 19.3.2016