Svíčková omáčka

Ingredience

1,5 kg hovězího zadního, 100 g špeku, 50 g sádla, 50 g másla, 2 mrkve, půlka celeru, 1 petržel, 2 cibule, 1 jablko, 100 g cukru krupice, 2 lžíce plnotučné hořčice, 150 ml octa, 2 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 2 snítky tymiánu, 100 ml bílého vína, 2 lžíce hladké mouky, 500 ml smetany na vaření, citron

Postup

Špek nakrájíme na silnější špalíčky. Do masa ostrým nožem napícháme díry a špek do nich zasuneme. Maso ze všech stran osolíme a opepříme.

V kastrolu rozpustíme sádlo s máslem. Přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu a osmahneme dozlatova. Pak přidáme posekanou cibuli a znovu smažíme. Přidáme oloupané pokrájené jablko a cukr, stále mícháme. Po chvíli přidáme hořčici, divoké koření, tymián a zalijeme octem. Promícháme a ocet necháme vyvařit.

Až se ocet odpaří a cukr zkaramelizuje, vložíme do základu maso. Podlijeme vínem a zalijeme vodou nebo hovězím vývarem, aby maso bylo téměř ponořené. Pod pokličkou dusíme do změknutí masa (2-3 hodiny).

Měkké maso vyjmeme. Vyndáme i bobkové listy a zbytek rozmixujeme dohladka. Přes jemné sítko propasírujeme do čistého kastrolu.

Ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do omáčky a necháme asi 20 minut povařit. Dochutíme solí a citronovou šťávou.

Maso nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky.

Podáváme s knedlíkem.

Svíčková omáčka
Svíčková omáčka

podle magazínu Albert

Přidáno: 24.4.2011