Koblihy s dírou

Ingredience

1 hrnek mléka, 2 lžíce krystalového cukru, 1 kostka čerstvého droždí (42 g), 3 hrnky polohrubé mouky, špetka soli, 3 žloutky, 3 lžíce oleje, 2 lžíce rumu
tuk na smažení
fondánová poleva (případně jiná)

Postup

Do vlažného mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a přikryté necháme v teple vzejít.

Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme žloutky, olej, rum, vzešlý kvásek a zpracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme ho asi hodinu kynout.

Nakynuté těsto rozválíme na tloušťku cca 1 cm. Vykrajovátkem nebo hrnkem vykrájíme kolečka a v nich kulaté otvory.

Kroužky (i vykrájené středy) necháme 10-15 minut na vále kynout, pak je otočíme a necháme dalších 10-15 minut.

V rozpáleném tuku smažíme pomalu na mírném plameni z obou stran, na první 2-3 minuty přikryjeme pokličkou.

Vychladlé kroužky namáčíme do rozehřáté polevy, případně dozdobíme rozpuštěnou čokoládou.

Usmažené středy kroužků ještě teplé obalíme ve vanilkovém nebo skořicovém cukru.

Koblihy s dírou
Koblihy s dírou
Koblihy s dírou
Koblihy s dírou
Koblihy s dírou
Koblihy s dírou
Koblihy s dírou

Přidáno: 22.3.2014