Tvarohový koláč s rebarborou

Ingredience

těsto: 1/2 hrnku špaldové celozrnné mouky, 1/2 hrnku špaldové hladké mouky, 1/4 hrnku moučkového cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 másla (125 g), 1 vejce

náplň: 500 g tvarohu (v alobalu), 1 hrnek mléka, 1 vejce, 1/4 hrnku moučkového cukru, 1/4 hrnku oleje, 1 vanilkový pudink, 3-4 řapíky rebarbory + 1 lžíce krystalového cukru

Postup

Začneme přípravou náplně. Rebarboru oloupeme, nakrájíme na malé kousky a promícháme s krystalovým cukrem. Necháme stát, až pustí tekutinu.

Tvaroh s cukrem, celým vejcem, olejem a pudinkovým práškem rozšleháme dohladka. Po částech zašleháme mléko, vznikne velmi řídká hmota.

Dno dortové formy (24 cm) vyložíme papírem na pečení, boky potřeme máslem.

Na vále zpracujeme z uvedených surovin rukama hladké těsto. Vložíme je do formy a rukama rozmačkáme na celou plochu. Těsto vymačkáme tak, aby vznikl asi 2 cm vysoký svislý okraj.

Z rebarbory necháme okapat puštěnou tekutinu, lehce ji osušíme ubrouskem a rozprostřeme na těsto ve formě.

Na rebaroboru nalejeme tvarohovou náplň a formu vložíme do trouby vyhřáté na 170-180°C. Pečeme pomalu 60-70 minut.

Po upečení necháme koláč zcela vychladnout. Pak sejmeme dortový ráfek a koláč necháme vychladit v ledničce (nedostatečně vychlazený se špatně krájí).

Koláč podáváme s čerstvými jahodami.

Přidáno: 3.6.2018