Karamelizovaná mrkev

Ingredience

500 g čerstvé mrkve, šťáva z 1 pomeranče, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíce tmavého cukru, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 3-4 stroužky česneku, sůl, čerstvě mletý pepř, tymián nebo petrželová nať

Postup

Z mrkve odřízeneme nať tak, aby jí malý kousek zůstal, a mrkev oškrábeme. Česnek oloupeme, poslední vrstvu slupky necháme a stroužky lehce rozmáčkneme plochou nože.

V hlubší pánvi zahřejeme olej s máslem. Přilijeme pomerančovou šťávu, přidáme oba cukry, česnek a promícháme.

Do tohoto základu vložíme mrkev tak, aby ležela v jedné vrstvě. Osolíme, opepříme, posypeme bylinkami a pod pokličkou pomalu dusíme 15-20 minut do změknutí.

Pak odkryjeme, zesílíme plamen a necháme všechnu tekutinu odpařit a mrkev zkaramelizovat.

Podáváme jako doplněk k pečenému nebo dušenému masu.

Karamelizovaná mrkev
Karamelizovaná mrkev
Karamelizovaná mrkev

podle magazínu Albert v kuchyni

Přidáno: 29.3.2015