Kroupová příloha
Ingredience
300 g velkých krup, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 2 velké cibule, 7 stroužků česneku, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce drceného kmínu, sůl, mletý pepř, petrželová nať
Postup
Kroupy na sítku propereme a na hodinu namočíme do studené vody. Vody dáme asi trojnásobek množství krup.
Pak je přivedeme k varu a vaříme do změknutí, asi půl hodiny. Pokud by se voda vyvařila, přilijeme další horkou vodu.
Oloupanou cibuli posekáme na kostičky. Česnek rovněž oloupeme a pět stroužků pokrájíme nadrobno.
V kastrolu nebo větší pánvi rozpálíme olej s máslem, přisypeme cibuli a smažíme ji do zezelátnutí. Pak přidáme pokrájený česnek, majoránku, kmín a ještě chvíli společně smažíme (asi minutu).
Do cibulového základu přidáme uvařené kroupy (bez vody), promícháme a společně chvíli podusíme.
Nakonec dochutíme rozmačkaným česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem. Na talíři posypeme posekanou zelenou petrželkou.
Podáváme jako přílohu k masu nebo jako samostatné bezmasé jídlo. Ideálním doplňkem je kvašená zelenina.
Přidáno: 2.3.2019