Česnekovo-rajčatové koláče

Ingredience

400 g lístkového těsta, 500 g cherry rajčátek, 3 palice česneku, 1 lžíce dijonské hořčice, 1-2 lžíce zakysané smetany, 1 lžička sušeného oregana, sůl, mletý pepř, olivový olej, 200 g mozzarelly, čerstvé lístky bazalky, 1 vejce na potření

Postup

Z česneku oloupeme svrchní slupky, vnitřní necháme, aby palice držely pohromadě. Seřízneme vršky, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a každou paličku zabalíme do alobalu. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme 45-50 minut. Vybalíme a necháme vychladnout.

Vychladlý česnek vymačkáme ze slupek do misky a vidličkou rozmačkáme. Vznikne hustá pasta, kterou osolíme, opepříme a vmícháme do ní hořčici, smetanu a jemně rozemnuté oregano.

Těsto rozpůlíme. Každou půlku rozválíme tak, aby se z ní daly vykrojit tři kruhy (průměr cca 16-18 cm, vykrajujeme podle talířku nebo pokličky).

Okraje každého kruhu trochu srolujeme dovnitř, tím vznikne zvýšený okraj. Každý koláč přeneseme na plech s papírem na pečení a vidličkou ho propícháme.

Na každý dáme šestinu česnekové náplně, na ni naskládáme přepůlená rajčátka a poklademe na kousky natrhanou mozzarellou. Nakonec potřeme okraje rozšlehaným vejcem.

Vložíme do trouby vyhřáté na 210°C a pečeme do zezlátnutí okrajů, asi 20 minut.

Před podáváním ozdobíme čerstvou bazalkou.

Česnekovo-rajčatové koláče
Česnekovo-rajčatové koláče
Česnekovo-rajčatové koláče
Česnekovo-rajčatové koláče
Česnekovo-rajčatové koláče
Česnekovo-rajčatové koláče
Česnekovo-rajčatové koláče
Česnekovo-rajčatové koláče
Česnekovo-rajčatové koláče
Česnekovo-rajčatové koláče

Přidáno: 10.9.2013