Cibulový koláč se sýrem
Ingredience
těsto: 250 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 120 ml vody, 15 g čerstvého droždí, 2 lžíce olivového oleje
náplň: 1 kelímek zakysané smetany (190 g), 1 kelímek sýru gervais (190 g), sůl, mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek, 100 g sýra čedar, 600 g oloupané cibule, 100 g anglické slaniny
Postup
V osolené mouce vyhloubíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a posypeme cukrem. Zalijeme vlažnou vodou a počkáme až droždí vzejde.
Pak do mísy přilijeme olej a všchno smícháme dohromady. Až se všechna tekutina vsákne do mouky, vysypeme obsah mísy na vál a rukama zpracujeme hladké měkké těsto.
Rozdělíme je na poloviny, zformujeme koule a každou zabalíme do potravinářské fólie (neutahovat, těsto potřebuje prostor na kynutí).
Půl hodiny necháme ležet v pokojové teplotě, pak je uložíme na několik hodin do ledničky (klidně přes noc).
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, slaninu na drobné kousky.
Na pánvi zahřejeme lžíci oleje a nasypeme slaninu. Až pustí tuk, přidáme cibuli a za častého míchání opékáme. Až cibule změkne, ztlumíme trochu plamen a dále smažíme do zezlátnutí. Odstavíme, osolíme, a necháme vychladnout.
Do misky vyklopíme smetanu a gervais. Osolíme, opepříme a přistrouheme kousek muškátového oříšku. Promícháme a přidáme nahrubo nastrouhaný čedar.
Těsto vybalíme, rozválíme na tenký kruh (tloušťka asi 2 mm) a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.
Na těsto rozetřeme polovinu sýrové náplně a posypeme polovinou osmažené cibule.
Vložíme do trouby vyhřáté na 230°C a pečeme 7-8 minut.
Přidáno: 8.8.2014