Kynutý květ

Ingredience

těsto: 250 ml mléka, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 100 ml oleje, 500 g mouky (hladká a polohrubá napůl), 30 g čerstvého droždí, hrstka zelených bylinek
náplň: 150 g másla nebo hery, 10-15 stroužků česneku, sůl
dále: 1 vejce na potření, semínka na posypání

Postup

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, ručně nebo v pekárně. Necháme pořádně nakynout.

Nakynuté těsto rozdělíme - jednu velkou část, jednu o trochu menší a jednu malou (viz foto).

Velkou část rozdělíme na čtyři kousky a každý rozválíme na kulatou placku, jeden na trochu větší placku.

Jednu část položíme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme náplní. Na ni přiložíme druhou, zase potřeme. Přiložíme třetí, potřeme a přikryjeme čtvrtou větší plackou. Tu už nepotíráme, ale její okraje opatrně podsuneme pod ostatní.

Podle fotky celý bochánek nařízneme a špice překlopíme ven z kruhu.

Menší část těsta opět rozdělíme stejně jako velkou a uděláme s ní totéž na vále. Až máme všechny čtyři pohromadě, přeneseme vzniklý bochánek do uvolněného místa uprostřed květu na plechu. Opět nařízneme a špice překlopíme ven.

S posledním malým kouskem těsta uděláme totéž, ale už ho nerozkrojíme, necháme vcelku.

Celý květ necháme na plechu asi 20 minut kynout, potřeme rozšlehaným vejce a posypeme libovolnými semínky.

Upečeme při 190°C asi 25 minut.

Náplň: změklý tuk utřeme se solí a rozmačkaným česnekem.

Kynutý květ
Kynutý květ
Kynutý květ
Kynutý květ
Kynutý květ
Kynutý květ
Kynutý květ
Kynutý květ
Kynutý květ
Kynutý květ
Kynutý květ
Kynutý květ
Kynutý květ
Kynutý květ

zdroj: www. mimibazar.cz

Přidáno: 3.4.2010