Párkový koláč

Ingredience

těsto: 100 ml mléka, 2 vejce, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 2 lžíce oleje, 350 g polohrubé mouky, 300 g vařených brambor, 20 g čerstvého droždí
náplň: 300 g párků, 5 vajec, 2 kelímky zakysané smetany (á 200 ml), sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 2 lžíce hladké mouky (s kopečkem), pažitka nebo zelená petrželka, 150 g tvrdého sýra

Postup

Suroviny na těsto vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat měkké hladké těsto. Nebo ho vypracujeme klasickým způsobem v míse. Podle potřeby přidáme mouku. Necháme nakynout asi hodinu.

Nakynuté těsto vyklopíme na hlubší plech vyložený papírem na pečení a rukama roztáhneme po celé ploše.

Na těsto naskládáme na kolečka pokrájené párky.

Celá vejce rozšleháme se smetanou a moukou dohladka. Osolíme, okořeníme a vmícháme posekané bylinky. Tuto směs rozlijeme rovnoměrně na těsto s párky.

Posypeme strouhaným sýrem a vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C. Upečeme do zezlátnutí povrchu, asi půl hodiny.

Párkový koláč
Párkový koláč
Párkový koláč

Přidáno: 12.3.2011