Pizzo-koláč

Ingredience

těsto: 390 g hladké mouky, 0,5 lžičky instatntního droždí, 2 lžičky soli, 240 ml vody
omáčka: 1 plechovka krájených rajčat (400 g), 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce krystalového cukru, sůl, mletý pepř, 1 lžička sušeného oregana
dále: 100 g salámu dle vlastního uvážení, 200 g mozzarelly, čerstvé lístky bazalky

Postup

V misce smícháme mouku s droždím a se solí. Přilijeme vodu a smícháme. Jakmile se voda vsákne, vyklopíme směs na vál a rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto.

Vložíme ho do misky vytřené olejem, zabalíme do folie nebo mikrotenového sáčku a uložíme na 8-24 hodin do ledničky.

Po vytažení těsta z ledničky je rozdělíme na poloviny. Každou část vložíme do olejem vytřené formy a rukama rozprostřeme po celé ploše, včetně zvýšených okrajů. I shora těsto potřeme olejem.

Obě formy i s těstem zabalíme do fólie a necháme 2 hodiny v pokojové teplotě.

Pak každou placku potřeme polovinou omáčky a posypeme natrhanými bazalkovými lístky. Poklademe kolečky salámu, kousky mozzarelly a vložíme do trouby vyhřáté na 230-240°C.

Pečeme do zčervenání okrajů asi 15 minut.

Příprava omáčky: do hlubší pánve nalijeme celý obsah plechovky s rajčaty. Osolíme, opepříme, přidáme oregano, protlak, cukr a pomalu za stálého míchání povaříme, až omáčka lehce zhoustne. Omáčku můžeme připravit dopředu a na koláč dávat studenou.

Pizzo-koláč
Pizzo-koláč
Pizzo-koláč
Pizzo-koláč
Pizzo-koláč
Pizzo-koláč
Pizzo-koláč
Pizzo-koláč
Pizzo-koláč
Pizzo-koláč
Pizzo-koláč
Pizzo-koláč

Přidáno: 2.8.2015