Vánočka s uzeným
Ingredience
250 ml vody, 1 vejce, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 50 g rozpuštěného vlahého másla, 500 g polohrubé mouky, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, 25 g čerstvého droždí, 200 g uzeného, hrst ořechů
1 vejce na potření
Postup
Rozmarýn posekáme najemno, ořechy nahrubo a maso pokrájíme na drobné kostičky.
Všechno kromě masa a ořechů vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat těsto. Ořechy a maso přidáme až po zvukovém signálu.
Nakynuté těsto vyjmeme, rozdělíme na 9 kousků a upleteme vánočku. (návod na pletení).
Necháme ji na plechu asi 20 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlklami ořechů.
Upečeme, zkoušíme špejlí (190-200°C, cca 40 minut).
Přidáno: 28.11.2010