Ananasovo-kokosový dort

Ingredience

korpus: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 3 lžíce vody, 2 lžíce oleje, 200 g hladké mouky
náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 400 g mascarpone, 200 g ananasové Kariny (ztužovač smetany a krémů) + 100 ml vody, 4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
želé: 1 velká plechovka ananasu (830 g), 8 plátků želatiny
kuličky: 100 g strouhaného kokosu, 200 g salka
na dokončení: 250 ml rostlinné smetany ke šlehání (živočišnou je třeba ztužit ztužovačem za studena), 1 vanilkový cukr, strouhaný kokos, rum

Postup

Začneme výrobou kuliček. Do misky nasypeme kokos, zalijeme salkem a dobře promícháme. Uložíme přes noc do ledničky. Pak lžičkou odkrajujeme kousky, ze kterých vymodelujeme kuličku a obalíme v kokosu.

Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Do sněhu zašleháme napřed žloutky, pak vodu s olejem.

Vařečkou zlehka vmícháme prosátou mouku. Těsto urovnáme do formy (28 cm) s vymazaným a vysypaným dnem.

Upečeme v troubě vyhřáté na 200°C, asi 20 minut, zkoušíme špejlí. Necháme zcela vychladnout.

Karinu rozšleháme s vodou a necháme 15 minut nabobtnat.

Do misky vložíme mascarpone, zalijeme smetanou a přidáme cukr. Elektrickým šlehačem ušleháme hladký krém. Přidáme nabobtnalou Karinu a společně došleháme dotuha.

Korpus vodorovně rozpůlíme. Spodní část pokropíme rumem a naneseme polovinu náplně. Rovnoměrně rozetřeme a přikryjeme druhou polovinou korpusu. Opět pokropíme rumem, rozetřeme zbytek náplně a dáme ztuhnout do ledničky.

Celý obsah plechovky s ananasem vylijeme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Vzniklou tekutinu nalijeme do hustého sítka a propasírujeme, zůstane asi lžíce vlákniny (vyhodíme nebo sníme).

Propasírovanou tekutinu nalijeme do kastrolu a po jednom do ní vložíme plátky želatiny. Necháme 10 minut nabobntat. Potom za stálého míchání zahříváme do úplného rozpuštění želatiny, nevařit! Necháme vychladnout.

Ztuhlý dort utáhneme do ráfku a na povrch nalijeme ananasové želé. Vrátíme do ledničky a necháme pořádně ztuhout (několik hodin).

Ze ztuhlého dortu opatrně odstraníme ráfek a boky obmažeme šlehačkou (rostlinnou smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem dotuha). Obalíme kokosem.

Zbylou šlehačkou nazdobíme povrch dortu, dozdobíme kousky ananasu a kuličkami.

Ananasovo-kokosový dort
Ananasovo-kokosový dort
Ananasovo-kokosový dort
Ananasovo-kokosový dort
Ananasovo-kokosový dort
Ananasovo-kokosový dort

Přidáno: 12.7.2014