Čokoládový s banány

Ingredience

korpus: 8 vajec, 320 g cukru krupice, 8 lžic oleje, 300 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku
náplň: 750 ml smetany ke šlehání, 200 g hořké čokolády, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 želatinový ztužovač
poleva: 300 g hořké čokolády, 300 g zakysané smetany
dále: rum, višňový gel (nebo marmeláda), banány, 250 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr, čokoládové ozdoby

Postup

Upečeme korpus v čtveraté formě 25x25 cm. Necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne.

250 ml smetany ke šlehání přivedeme k varu, přisypeme rozlámanou čokoládu a vaříme, dokud se čokoláda zcela neroztaví. Necháme vychladnout a pak dáme na noc do ledničky.

Druhý den přidáme k 500 ml smetany vychlazenou čokoládovou smetanu (hmota je hodně hustá), vanilkový cukr a společně vyšleháme dotuha. Potom spojíme se ztužovačem podle návodu na sáčku.

Kropus vodorovně rozpůlíme. Dolní část pokropíme rumem, potřeme višňovým gelem a naneseme vrstvu čokoládové šlehačky.

Do ní zatlačíme oloupané banány. Před jejich umístěním je dobré rozmyslet si, jak budeme dort krájet a banány umístit tak, aby uprostřed každé porce bylo kolečko banánu.

Banány přikryjeme další vrstvou náplně, trochu si necháme.

Na náplň přiložíme druhou část korpusu, lehce přitlačíme a zbytkem náplně obmažeme celý dort. Dáme vychladit do ledničky.

Čokoládu na polevu rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme smetanu a důkladně promícháme. Touto hmotou potřeme vychlazený dort ze všech stran.

Po ztuhnutí polevy dort dozdobíme smetanou ušlehanou s vanilkovým cukrem a čokoládovými ozdobami.

Čokoládový s banány
Čokoládový s banány
Čokoládový s banány
Čokoládový s banány
Čokoládový s banány
Čokoládový s banány
Čokoládový s banány
Čokoládový s banány

Přidáno: 11.12.2010