Dort s vláčkem

Ingredience

těsto: 12 vajec, 480 g hladké mouky, 480 g krupicového cukru, 12 lžic oleje
krém 1: 250 g másla, 250 g měkkého tvarohu, 1 jahodový pudinkový prášek,1 lžíce polohrubé mouky, 2 plechovky jahodového kompotu, 150 g moučkového cukru, 1 želatinový ztužovač
krém 2: 250 g másla, 250 ml mléka, 25 g gustinu, 120 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu
poleva: 140 g ztuženého tuku (modrá Lukana), 250 g moučkového cukru, 5 lžic mléka, potravinářská barva
dále: mleté piškoty, marcipánové ozdoby

Postup

Šleháme 6 bílků se špetkou soli. Postupně přisypáváme 240 g cukru a ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom zašleháme 6 žloutků a 6 lžic oleje. Vařečkou vmícháme 240 g mouky. Těsto rozetřeme rovnoměrně na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova (200°C 10 - 12 minut). Totéž uděláme ještě jednou, takže budeme mít dva plechy piškotu. Z každého piškotového plátu odřízneme jednu třetinu. Krém 1: Jahody scedíme. Ze 400 ml šťávy z kompotu, pudinkového prášku a mouky uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo ušleháme s cukrem do pěny, postupně po částech zašleháme tvaroh a pudinkovou kaši - všechno musí mít stejnou teplotu. Polovinu jahod rozmačkáme vidličkou a vmícháme do krému. Druhou polovinu rozmixujeme, rozmícháme v ní ztužovač a rovněž vmícháme do krému. Dáme na chvíli do ledničky trochu ztuhnout. Pak naneseme polovinu krému na jeden piškotový plát, na něj položíme těsně vedle sebe dvě samostatné odkrojené třetiny, na ně rozetřeme druhou polovinu krému a přiklopíme posledním plátem piškotu. Dáme ztuhnout do ledničky. Zatím připravíme druhý krém: gustin rozmícháme v trošce mléka, nalijeme do zbytku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Vychladíme na pokojovou teplotu. Máslo s cukrem ušleháme do pěny a postupně po lžících zašleháme gustinovou kaši a rum. Dobře vyšleháme. Podle potřeby obarvíme potravinářským barvivem. Tímto krémem potřeme boky dortu a obsypeme mletými piškoty. Povrch dortu polijeme polevou: tuk rozpustíme, vmícháme mléko a prosátý cukr, případně obarvíme. Tuk musí být jen teplý, nesmí zavřít. Po ztuhnutí polevy dort libovolně dozdobíme krémem a marcipánovými ozdobami.

Dort s vláčkem
Dort s vláčkem
Dort s vláčkem

Přidáno: 11.4.2008