Dort symfonie

Ingredience

těsto: 5 vajec, špetka soli, 180 g krupicového cukru, 200 g polohrubé mouky, 5 lžic oleje
náplň: 500 ml smetany ke šlehání (Rama Cremefine), 1 lžíce kakaového prášku, sklenička višňové marmelády, trochu rumu
na ozdobu: moučkový cukr, trochu kakaa, ozdoby z čokoládové polevy

Postup

Bílky se špetkou soli šleháme. Jakmile se začne tvořit bílá pěna, začneme po částech přidávat cukr a ušleháme tuhý lesklý sníh. Do sněhu po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Nakonec lehce vařečkou vmícháme mouku. Těsto nalijeme do formy (průměr 24 cm), ve které jsme vymazali a vysypali dno. Pečeme při 190°C asi 40 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Smetanu ušleháme společně se lžící kakaa. Korpus vodorovně třikrát rozkrojíme takže vzniknou čtyři pláty. Každý kromě horního pokropíme rumem, potřeme marmeládou a na ni natřeme šlehačku. Naskládáme na sebe a potřeme i boční stěnu dortu, můžeme odobně narýhovat. Horní plát necháme čistý. Z papíru si ustříhneme pět úzkých proužků a ty naskládáme na povrch dortu. Přes sítko dort pořádně pocukrujeme. Opatrně odstraníme proužky a máme notovou osnovu. Okraj dortu poprášíme kakaem a na notovou osnovu napíšeme rozpuštěnou čokoládovou polevou houslový klíč. Kdo si na to netroufá rovnou, může si klíč napsat na papír na pečení a po ztuhnutí ho sloupnout a položit na dort. Stejným způsobem vyrobíme malé notičky, které pak nalepíme z boku na dort.

Dort symfonie
Dort symfonie

Přidáno: 31.7.2007