Kávový dortík

Ingredience

korpus: 3 vejce, 120 g krystalového cukru, 120 g hladké mouky, 3 lžíce oleje, 1 lžíce instantní kávy (prášek)
krém: 500 ml smetany ke šlehání, 400 g pomazánkového másla bez příchutě, 180 g moučkového cukru
dále: šálek uvařené kávy smíchané s rumem podle chuti, kakaový prášek, oplatkové trubičky

Postup

Bílky s cukrem ušleháme na tuhý sníh.

Postupně zašleháme žloutky, kávu a olej.

Nakonec zlehka vmícháme mouku.

Těsto rozetřeme do kulaté formy (průměr 23 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme. Necháme vychladnout.

Do mísy dáme cukr a pomazánkové máslo, zalijeme smetanou a šleháme, dokud nevznikne hustý hladký krém.

Korpus jednou prokrojíme.

Spodní část korpusu pokropíme vydatně kávou s rumem a natřeme menší polovinu krému.

Přiložíme druhou část korpusu, opět pokropíme a natřeme další krém. Trochu si necháme a tím obmažeme boky dortu.

Na povrch dortu položíme papírovou nebo umělohmotnou krajku a hustě posypeme přes sítko kakaovým práškem. Krajku opatrně odstraníme.

Boky dortu obložíme trubičkami zkrácenými na potřebnou délku a dort převážeme mašlí. Dáme vychladit.

Kávový dortík
Kávový dortík
Kávový dortík
Kávový dortík
Kávový dortík
Kávový dortík
Kávový dortík

Přidáno: 24.9.2010