Perníkový dort
Ingredience
korpus: 2 hrnky hladké mouky, 1 prášek do perníku, 1 hrnek cukru, 2 lžíce kakaa, 0,5 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 1 lžíce medu - to všechno dvakrát
krém: 120 g bílků, 200 g krystalového cukru, 360 g másla
dále: 1 kelímek povidel (440 g), rum
Postup
Dno dortové formy (25-26 cm) vyložíme papírem na pečení.
Smícháme mouku s práškem do perníku, kakaem a cukrem.
Přidáme celé vejce, med, olej, mléko a vařečkou vymícháme hladké těsto.
Urovnáme je do formy a upečeme (180°C, 25-30 minut, zkoušíme špejlí).
Stejným způsobem upečeme ještě jeden korpus. Oba necháme vychladnout.
Mísu s bílky postavíme na hrnec s vařící vodou. Přidáme cukr a za stálého míchání zahříváme až na teplotu 71°C.
Pak je sundáme z vodní lázně a začneme šlehat na nejvyšší otáčky.
Po 7 minutách šlehání zmenšíme rychlost a postupně přidáváme kousky změklého másla. Nakonec krátce prošleháme na nejvyšší otáčky.
Každý korpus vodorovně rozpůlíme. Jednotlivé placky postupně pokropíme rumem, potřeme povidly a krémem, skládáme na sebe. Zbytkem kréme potřeme celý dort zvenku a do ještě měkkého krému vtlačíme na bocích ozdobené perníčky. Do horní plochy zapíchneme perníčky, které jsem upekli na špejlích.
Celý dort dáme vychladit a necháme minimálně do druhého dne uležet.
Přidáno: 17.12.2016