Pruhovaný dort s vaječným likérem

Ingredience

korpus: 6 vajec, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 45 g kukuřičného škrobu, 80 g hladké mouky, špetka soli, jemně strouhaná kůra z půlky citronu, 60 g másla

likérové želé: 200 ml vaječného likéru, 1 lžíce medu, 3 plátky želatiny, 2 lžíce vody

likérová pěna: 2 vejce, 2 žloutky, 130 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 330 ml vaječného likéru, jemně strouhaná kůra z půlky citronu, 7 plátků želatiny, 4 lžíce vody, 500 ml smetany ke šlehání

čokopoleva: 50 g moučkového cukru 100 ml mléka, 50 g hořké čokolády, 2 plátky želatiny, 1 lžíce vody

na potření boků (není nutné): 100 ml smetany ke šlehání s polovinou ztužovače (smetafix)

Postup

Začneme přípravou likérového želé: vaječný likér s medem zahřejeme, do horkého vmícháme želatinu namočenou v troše vody. Ráfek o průměru 24 cm položíme na rovnou podložku, dole ho obalíme fólií nebo alobalem. Do takto připraveného ráfku nalejeme likér s želatinou a v chladu necháme ztuhnout.

Nad párou ušleháme celá vejce s oběma cukry a škrobem. Odstavíme a šleháme do vychladnutí.

Do pěny stěrkou vmícháme mouku smíchanou se solí a citronovou kůrou a vlažné rozpuštěné máslo.

Těsto nalejeme do formy o průměru 24 cm a upečeme (180°C, 35-40 minut).

Vychladlý korpus na povrchu seřízneme, aby byl povrch rovný a rozkrojíme ho na dva tenčí pláty.

Likérová pěna: celá vejce, žloutky, oba cukry a citronovou kůru ušleháme do husté světlé pěny.

V hrnci nebo kastrolu přivedeme k varu vaječný likér, odstavíme a vmícháme do něj vaječnou pěnu. Přimícháme namočenou želatinu a za stálého míchání necháme rozpustit. Po částečném vychadnutí do likérové hmoty vmícháme ušlehanou šlehačku.

Dortovou formu nebo ráfek "nadstavíme" tak, že ji vyložíme pevnou fólií o něco vyšší než je forma.

Na dno uložíme jednu část korpusu, na něj rozetřeme třetinu likérové pěny, uložíme druhou část korpusu a rozetřeme druhou třetinu likérové pěny. Na ni opatrně položíme likérové želé a potřeme zbývající třetinou pěny. Uložíme do ledničky ztuhnout.

Na polevu svaříme mléko s cukrem, odstavíme z plotny, přidáme rozlámanou čokoládu a želatinu namočenou v troše vody. Vymícháme hladkou polevu a nalejeme ji na ztuhlý povrch dortu. Znovu necháme v ledničce zatuhnout.

Až je dort pořádně ztuhlý, opatrně odstraníme ráfek a fólii. Pro pěkný vzhled dortu můžeme potřít boky ušlehanou šlehačkou (není nutné).

zdroj: hobbymanie.tv

Přidáno: 7.7.2017