Šlehačková šachovnice

Ingredience

těsto: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 100 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku, 3 lžíce oleje
náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, 1 želatinový ztužovač, 1 lžička vanilkové tresti (lepší by byla kokosová, ale nesehnala jsem)
na dokončení: hrst strouhaného kokosu

Postup

Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom zašleháme žloutky a pak po lžících olej. Nakonec zlehka vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme (asi 20 minut při 180°C). Po částečném vychladnutí korpus vyndáme z formy a položíme vrchní stranou dolů. Necháme úplně vychladnout. Studený korpus v polovině vodorovně prořízneme. Horní část rozpůlíme, poloviny položíme na sebe a rozkrájíme na stejně široké proužky (jako šablony jsem použila talířky, pokličky,..různých velikostí). Teď připravíme náplň: smetany (používám Rama Cremefine) společně s cukrem ušleháme dotuha. Ve větší míse smícháme želatinový ztužovač se 100 ml vody a lžičkou tresti a ruční metličkou asi půl minuty rychle šleháme. Pak přidáme asi třetinu šlehačky, promícháme, přidáme zbytek a zase promícháme. Dolní část korpusu potřeme tenkou vrstvou šlehačkové hmoty a vrátíme do čisté dortové formy. Na šlehačku položíme kruh z nejdelších proužků, pak jeden přeskočíme, vytvoříme další kruh (místo vynechaného bude prázdné místo), atd. (viz foto). Mezery zaplníme šlehačkou, celý povrch potřeme tenkou vrstvou a na ni naskládáme zbývající proužky - takže nad proužky které už jsou ve formě budou mezery a nad "šlehačkovými proužky" budou piškotové. Opět mezery zaplníme šlehačkou a zbytek rovnoměrně rozetřeme na povrch. Uhladíme a posypeme kokosem. Necháme minimálně dvě hodiny ztuhnout v ledničce. Kdo si chce usnadnit práci, tento dort se prodává už jako polotovar (Dr. Oetker).

Šlehačková šachovnice
Šlehačková šachovnice
Šlehačková šachovnice
Šlehačková šachovnice
Šlehačková šachovnice
Šlehačková šachovnice
Šlehačková šachovnice
Šlehačková šachovnice

Přidáno: 26.10.2007