Smajlíkový dort

Ingredience

korpus: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g hladké mouky, 6 lžic oleje

náplň: 1,2 l smetany ke šlehání, 400 g hořké čokolády, 2 sáčky vanilkového cukru

dále: rum, jahody (nebo maliny), čokoládoví smajlíci, čokoládové vločky (nebo nastrouhaná čokoláda)

Postup

0,8 l smetany nalejeme do rendlíku a zahřejeme. Do horké nasypeme rozlámanou čokoládu a dále mícháme na plotýnce. Přivedeme k varu, povaříme asi půl minuty a odstavíme z plotny. Za častého míchání necháme čokoládu rozpustit, musí vzniknout úplně hladká hmota. Po vychladnutí ji přemístíme do ledničky, kde se musí chladit minimálně 10-12 hodin (klidně i déle).

Korpus upečeme ve formě o průměru 24 cm a necháme vychadnout.

Čokoládovou smetanu vytáhneme z ledničky 1-2 hodiny před tím, než ji budeme chtít použít (aby povolila, po vytažení z ledničky je úplně tvrdá). Přilejeme k ní zbylou vychlazenou smetanu a společně vyšleháme na hladký krém.

Kropus vodorovně rozkrojíme na čtyři stejně vysoké pláty. Každý pokropíme rumem a potřeme čokoládovou šlehačkou. Zbytkem šlehačky potřeme celý dort zvenku a nahoře vytvoříme pomocí cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou pusinky.

Nakonec dort ozdobíme čokoládovými smajlíky, ovocem a čokoládovými vločkami a dáme ho ztuhnout do ledničky.

Přidáno: 4.11.2018