Smetanovo-kokosový dortík
Ingredience
300 g lístkového těsta, 400 g mascarpone, 200 g kokosového mléka, 200 g smetany ke šlehání, 110 g moučkového cukru, 4 lžíce vody, 5 lžic bílého rumu, 7 plátků želatiny, hrstka strouhaného kokosu
Postup
Těsto rozválíme natenko (nebo můžeme koupit rovnou rozválené). Podle kulaté dortové formy (průměr 23 cm, může být i o něco menší) vykrojíme kruh. Položíme ho na plech s papírem na pečení, přikryjeme ho dalším papírem a na něj položíme dno dortové formy.
Zbytek rozváleného těsta nakrájíme na menší kousky a rozmístíme je na plech kolem kruhu. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 20 minut.
Po vytažení z trouby necháme všechno vychladnout. Vychladlý kruh vložíme do složené dortové formy, menší kousky rozdrobíme.
Plátky želatiny zalejeme vodou a necháme 10 minut nabobtnat.
Do mísy nasypeme cukr, nalejeme kokosové mléko a přidáme mascarpone. Ručním elektrickým šlehačem ušleháme hustý krém.
Do jiné misky nalejeme smetanu a ušleháme ji.
K nabobtnané želatině přilejeme rum a za stálého míchání zahříváme, dokud se želatina zcela nerozpustí. Pak ji odstavíme z plotny.
K želatině vmícháme lžíci krému z mascarpone, pak ještě jednu a všechno dohromady - krém, želatinu a šlehačku důkladně promícháme.
Krém urovnáme do formy na dno z lístkového těsta a lžící vytvarujeme vlnky. Formu vložíme do ledničky a necháme minimálně 3 hodiny tuhnout.
Ztuhlý dort objedeme opatrně nožem a odstraníme dortový ráfek.
Povrch dortu posypeme strouhaným kokosem a boky i s okrajem horní strany obalíme rozdrobeným upečeným lístkovým těstem.
Dort opatrně podebereme a přemístíme na podnos. Podáváme vychlazený.
podle http://altaracook.blog.cz (upraveno)
Přidáno: 20.7.2018