Srdce pro babičku
Ingredience
světlý piškot: 6 vajec, špetka soli, 240 g cukru krupice, 240 g hladké mouky, 6 lžic oleje
kakaový piškot: 6 vajec, špetka soli, 240 g cukru krupice, 2 vrchovaté lžíce kakaového prášku, hladké mouky tolik, aby dohromady s kakaem bylo 240 g, 6 lžic oleje
ořechový piškot: 6 vajec, špetka soli, 240 g cukru krupice, 120 g hladké mouky, 120 g mletých ořechů
drobková hmota: odřezky piškotového těsta, 150 g másla, 3 lžíce marmelády, rum, kakao
dále: kávový krém z dvojité dávky, cukrová poleva, rum, mleté ořechy, marcipánové kytky
Postup
Světlý piškot: bílky šleháme se špetkou soli, postupně přidáváme cukr a ušleháme tuhý lesklý sníh. Postupně po jednom zašleháme žloutky a olej. Nakonec lehce vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na velký plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova (8 - 10 minut při 200°C). Kakaový (ořechový) piškot upečeme stejně, mouku přidáváme smíchanou s kakaem (s ořechy). Do ořechového není třeba olej. Drobková hmota: odřezky z piškotového těsta rozdrobíme (není třeba použít všechny, záleží na tom jak vysoký chceme dort) do mísy, přidáme marmeládu, rozpuštěné máslo, několik lžic rumu, 2 - 3 lžíce kakaového prášku a dobře promícháme, aby vznikla měkká tvárná hmota. Je-li hustá, můžeme zředit (rumem, kávou, mlékem,...), když to přeženeme a je třeba zahustit, přidáme drobky (když už nemáme, rozdrtíme piškoty, můžeme přidat i mleté ořechy). Z vychladlých plátů piškotu podle šablony vykrojíme tvar srdce. Srdce, které má být nahoře, pokropíme rumem a potřeme krémem. Na krém položíme prostřední srdce a na ně rovnoměrně navrstvíme drobkovou hmotu. Tu potřeme krémem a přiložíme poslední srdce (to které má být dole). Dort z boku potřeme tenkou vrstvou krému a dáme do ledničky ztuhnout. Vychlazený dort znovu zboku potřeme a obsypeme mletými ořechy, dáme znovu pořádně vychladit. Vychlazený ztuhlý dort překlopíme "vzhůru nohama" a povrch polijeme polevou. Po ztuhnutí polevy ozdobíme zbytkem krému a marcipánovými ozdobami.
Přidáno: 22.2.2008