Švédský mandlový dort (bezlepkový)

Ingredience

těsto: 6 bílků, 100 g moučkového cukru, 200 g mletých mandlí (neloupaných)

krém: 100 ml smetany ke šlehání, 150 g cukru krupice, 6 žloutků, 100 g změklého másla

200 g loupaných posekaných mandlí

Postup

Začneme přípravou krému. Ve vodní lázni zahříváme šlehačku s cukrem téměř k bodu varu (nevařit!). Odstavíme, vmícháme žloutky, vrátíme na plotýnku a asi 2 minuty společně zahříváme téměř k bodu varu. Odstavíme, vychladíme a uložíme do ledničky.

Posekané mandle nasucho opražíme.

Na těsto ušleháme sníh z bílků, přidáme cukr a vyšleháme na hustý lesklý sníh. Vařečkou zlehka vmícháme madle.

Na dno dvou dortových forem (průměr 26 cm) přichytíme obvodovou částí papír na pečení, těsto do nich rozdělíme, uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 150°C. Pečeme 30 minut.

Pokud nemáme dvě formy, připravíme těsto z poloviny surovin, upečeme a pak celé znovu zopakujeme.

Po upečení necháme korpus ve formě chvíli odpočinout a částečně zchladnout, nožem opatrně oddělíme od boční stěny formy a položíme ho na papír posypaný moučkovým cukrem.

Do žloutkového základu z ledničky vešleháme po částech změklé máslo.

Jeden korpus potřeme menší polovinou krému, posypeme opraženými mandlemi a přikryjeme druhým korpusem. Celý dort potřeme zvenku zbytkem krému a posypeme zbylými mandlemi.

Uložíme do ledničky a necháme aspoň půl dne uležet.

Dort je velmi sladký. Kdo nemá rád přeslazené moučníky, může ubrat cukru do krému.

Švédský mandlový dort (bezlepkový)
Švédský mandlový dort (bezlepkový)
Švédský mandlový dort (bezlepkový)
Švédský mandlový dort (bezlepkový)
Švédský mandlový dort (bezlepkový)
Švédský mandlový dort (bezlepkový)
Švédský mandlový dort (bezlepkový)

Přidáno: 1.2.2013