Švédský mandlový dort (bezlepkový)
Ingredience
těsto: 6 bílků, 100 g moučkového cukru, 200 g mletých mandlí (neloupaných)
krém: 100 ml smetany ke šlehání, 150 g cukru krupice, 6 žloutků, 100 g změklého másla
200 g loupaných posekaných mandlí
Postup
Začneme přípravou krému. Ve vodní lázni zahříváme šlehačku s cukrem téměř k bodu varu (nevařit!). Odstavíme, vmícháme žloutky, vrátíme na plotýnku a asi 2 minuty společně zahříváme téměř k bodu varu. Odstavíme, vychladíme a uložíme do ledničky.
Posekané mandle nasucho opražíme.
Na těsto ušleháme sníh z bílků, přidáme cukr a vyšleháme na hustý lesklý sníh. Vařečkou zlehka vmícháme madle.
Na dno dvou dortových forem (průměr 26 cm) přichytíme obvodovou částí papír na pečení, těsto do nich rozdělíme, uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 150°C. Pečeme 30 minut.
Pokud nemáme dvě formy, připravíme těsto z poloviny surovin, upečeme a pak celé znovu zopakujeme.
Po upečení necháme korpus ve formě chvíli odpočinout a částečně zchladnout, nožem opatrně oddělíme od boční stěny formy a položíme ho na papír posypaný moučkovým cukrem.
Do žloutkového základu z ledničky vešleháme po částech změklé máslo.
Jeden korpus potřeme menší polovinou krému, posypeme opraženými mandlemi a přikryjeme druhým korpusem. Celý dort potřeme zvenku zbytkem krému a posypeme zbylými mandlemi.
Uložíme do ledničky a necháme aspoň půl dne uležet.
Dort je velmi sladký. Kdo nemá rád přeslazené moučníky, může ubrat cukru do krému.
Přidáno: 1.2.2013