Vanilkový dort

Ingredience

těsto: 5 vajec, špetka soli, 200 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, 5 lžic oleje
krém: 400 ml mléka, 1 sáček prášku Zlatý klas (prodává se na Slovensku), 1 vanilkový cukr, 250 g másla, 150 g moučkového cukru. 1 lžička vanilkového aroma
poleva: 140 g ztuženého tuku, 4 lžíce mléka, 280 g moučkového cukru

Postup

Bílky šleháme se špetkou soli. Až se začne tvořit bílá pěna, přidáme cukr a ušleháme tuhý lesklý sníh. Do sněhu po jednom zašleháváme žloutky a po lžících olej. Nakonec vařečkou zlehka vmícháme mouku. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a upečeme (180°C asi 35 minut). Necháme vychladnout. Studený korpus dvakrát podélně rozřízneme. Zlatý klas rozmícháme s vanilkovým cukrem v troše mléka. Zbytek mléka zahříváme na plotně, do horkého vlijeme mléko s rozmíchaným práškem a cukrem a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi 1 minutu. Odstavíme a za občasného míchání necháme vychladnout (možno urychlit postavením do studené vody). Máslo s cukrem ušleháme do pěny a postupně po lžících zašleháváme vychladlý Zlatý klas. Nakonec vešleháme vanilkové aroma. Jednotlivé pláty dortu pokropíme rumem nebo ovocnou šťávou, pomažeme krémem a složíme na sebe. Potřeme i boky dortu a obalíme kokosem. Povrch dortu polijeme polevou a po zaschnutí dozdobíme zbytkem krému, případně jinými ozdobami.

Vanilkový dort
Vanilkový dort

Přidáno: 16.8.2007