Karamelová šlehačka (do dortu)

Ingredience

750 ml smetany ke šlehání (pužívám Rama Cremefine), 300 g krystalového cukru, 1 želatinový ztužovač

Postup

Do suchého kastrolu nasypeme cukr, postavíme na plotýnku a za stálého míchání necháme zkaramelizovat (úplně se rozpustí a zezlátne). Mezitím v jiné nádobě zahřejeme 250 ml smetany. Karamel odstavíme a zalijeme teplou (skoro horkou) smetanou (pozor, zasyčí to a vyvalí se oblak horké páry). Zamícháme (vznikne nesourodá hmota s menšími či většími kousky), vrátíme na plotnu a na mírném ohni mícháme, dokud se nerozpustí poslední kousky a nevznikne hladká hmota. Pak odstavíme a necháme vychladnout. Na noc uložíme do ledničky.
Druhý den ke karamelové šlehačce (bude hodně hustá) přilijeme zbývajících 500 ml smetany (vychlazené), promícháme a společně ušleháme elektrickým šlehačem na hustý krém.
Ve velké míse rozšleháme ztužovač s vodou a spojíme s karamelovou šlehačkou (postupujeme podle návodu na sáčku).
Touto šlehačkou plníme dorty.

Karamelová šlehačka (do dortu)
Karamelová šlehačka (do dortu)

Přidáno: 22.5.2009