Andulčina vánočka
Ingredience
1 kg hladké mouky, 220 g změklého másla, 200 g cukru krupice, 250 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky, 150 ml mléka, 1,5 lžičky soli, 60 g čerstvého droždí, citronová kůra, dřeň z vanilkového lusku, rozinky, mandle, ořechy
1 vejce na potření
Postup
Z uvedených surovin zpracujeme husté těsto, klasicky nebo v domácí pekárně, a necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou polovinu rozdělíme na 9 stejných kousků a upleteme dvě vánočky.
Pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení při 170-180°C. Až vánočka na povrchu zhnědne, přikryjeme ji alobalem a dopečeme. Zkoušíme špejlí.
zdroj: paní Anna Doležalová
Přidáno: 22.12.2012