Beránek s makovými kudrnami

Ingredience

těsto: 1 hrnek mléka, 1 žloutek, 7 lžic oleje, špetka soli, 3 lžíce krystalového cukru, 2,5 hrnku polohrubé mouky, 25 g čerstvého droždí
náplň: 200 g mletého máku, trochu mléka (cca 80 ml), moučkový cukr, 2 lžíce povidel, badyán, lžíce rumu

Postup

Mák nasypeme do vařícího mléka a chvíli povaříme. Odstavíme, podle chuti osladíme, vmícháme povidla, špetku mletého badyánu a rum. Necháme vychladnout.

Těsto vypracujeme klasicky nebo v domácí pekárně a necháme nakynout.

Z nakynutého těsta oddělíme necelou třetinu.

Větší část rozválíme na obdélník asi 1,5 cm tlustý. Potřeme ho náplní a smotáme jako roládu.

Roládu nakrájíme na kolečka silná cca 2 cm.

Na plechu vyloženém papírem na pečení vytvoříme z jednotlivých kousků tělo beránka, z oddělné menší části těsta utvoříme hlavu s uchem, ocásek a nožičky.

Na plechu necháme beránka ještě asi 15 minut kynout. Potřeme ho rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Upečeme dozlatova, asi 20 minut.

Beránek s makovými kudrnami
Beránek s makovými kudrnami
Beránek s makovými kudrnami
Beránek s makovými kudrnami
Beránek s makovými kudrnami
Beránek s makovými kudrnami
Beránek s makovými kudrnami
Beránek s makovými kudrnami

Přidáno: 8.4.2012