Briošky

Ingredience

900 g hladké mouky, 560 ml mléka, 42 g čerstvého droždí, 1 lžička soli, 150 g krystalového cukru, 2 vejce, 60 g másla nebo hery
na potření: 1 vejce, 1 lžička vody, 1 lžička cukru
na posypání: mák nebo sezam

Postup

Do trochy (cca 200 ml) teplého mléka nasypeme část cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a v teple necháme vzejít. Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme zbytek cukru, vejce, rozpuštěné vlahé máslo, zbytek vlažného mléka a kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme nakynout aspoň 1 a půl hodiny. Z nakynutého těsta ukrajujeme lžící větší kousky a dáváme na pomoučený vál. Každý kousek vyválíme na dlouhého hada, stočíme do šneka a vnější konec založíme pod prostředek. Skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vejce vidličkou rozšleháme s vodou a cukrem a briošky jím potřeme. Posypeme mákem nebo sezamovým semínkem. Upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova (190-200°C, 15-20 minut).

Briošky
Briošky
Briošky
Briošky
Briošky
Briošky
Briošky
Briošky

Přidáno: 21.2.2010