České koláčky

Ingredience

těsto: 1 kostka (42 g) droždí, 2,5 hrnku hladké mouky, špetka soli, 1 lžíce solamylu, 4 středně velké brambory uvařené ve slupce, 1 vejce, 5 lžic oleje nebo rozehřátého vychladlého másla, asi 1 hrnek mléka

drobenka: 0,5 hrnku moučkového cukru, 0,5 hrnku hrubé mouky, 0,25 kostky másla

dále: 1 vejce na potření, drobné ovoce (nebo jiná náplň)

Postup

Droždí rozetřeme se lžící cukru, vmícháme 2-3 lžíce vlažného mléka, poprášíme 1 lžící mouky a necháme vzejít kvásek.

Osolenou mouku promícháme se solamylem, vmícháme vychadlé najemno nastrouhané brambory, vejce, olej nebo máslo, kvásek a po částech přiléváme mléko. Vypracujeme hladké těsto a přikryté utěrkou ho necháme nakynout.

Z nakynutého těsta odkrajujeme lžící stejně velké kousky a klademe je na lehce pomoučený vál. Z kousků těsta vytvarujeme kuličky a skládáme je na plech vyložený papírem na pečení (nebo tukem vymazaný). Necháme je 10 minut dokynout.

Do každého bochánku vytlačíme mělkou jamku. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem a jamky plníme drobným ovocem (případně jinou náplní - marmeláda, povidla, tvaroh, ...). Nakonec koláče posypeme drobenkou, kterou připravíme promnutím všech surovin.

Koláčky pečeme zvolna při 180°C asi 20 minut.

zdroj: kniha Dobrůtky z brambor (Jaroslava Pechová), která brzy vyjde v nakladatelství Rubico

Přidáno: 29.11.2017