Chodské koláče od Aničky

Ingredience

těsto: 250 g polohrubé mouky, 250 g špaldové mouky hladké, špetka soli, 250 ml mléka, 50 g krystalového cukru, 30 g čerstvého droždí, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 80 g rozpuštěného másla, citronová kůra, 1 vejce na potření okrajů
tvarohová nádivka: 500 g měkkého tvarohu, 80 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 1 žloutek, citronová kůra, špetka mletého muškátového květu
povidlová nádivka: 500 g povidel, 2 lžíce rumu, špetka mletého badyánu
maková nádivka: 200 g mletého máku, 80 g moučkového cukru, 200 ml mléka, 2 lžíce rumu, skořice, citronová kůra, mletý hřebíček, vanilkový cukr
na ozdobu: mandle, ořechy, rozinky, brusinky, ...

Postup

Těsto zpracujeme klasicky (z teplého mléka a cukru kvásek, přidat k ostatnímu a vypracovat) nebo v domácí pekárně. Necháme pořádně nakynout, radši pomaleji ne v příliš teplém prostředí.

Tvarohovou a povidlovou nádivku připravíme smícháním všech surovin.

Mléko přivedeme k varu, vsypeme mák, cukr a povaříme až nádivka lehce zhoustne. Okořeníme skořicí, hřebíčkem, kůrou a rumem. Necháme vychladnout.

Nakynuté těsto rozdělíme na tři stejné části. Na plechu s papírem na pečení těsto rukama roztlačíme na co největší kruh (jde to lépe rukama lehce potřenýma olejem). Necháme trochu vyšší okraje a potřeme je rozšlehaným vajíčkem.

Na takto připravené koláče nanášíme nádivky lžící nebo cukrářským pytlíkem do libovolných tvarů. Ozdobíme mandlemi, ořechy, rozinkami... .

Na plechu necháme ještě chvíli kynout a pak upečeme v troubě vyhřáté na 180-190°C do zezlátnutí okrajů.

Chodské koláče od Aničky
Chodské koláče od Aničky
Chodské koláče od Aničky
Chodské koláče od Aničky
Chodské koláče od Aničky
Chodské koláče od Aničky
Chodské koláče od Aničky
Chodské koláče od Aničky
Chodské koláče od Aničky
Chodské koláče od Aničky
Chodské koláče od Aničky

zdroj: Anna Kovacsová

Přidáno: 30.3.2013