Chodské koláče od Aničky
Ingredience
těsto: 250 g polohrubé mouky, 250 g špaldové mouky hladké, špetka soli, 250 ml mléka, 50 g krystalového cukru, 30 g čerstvého droždí, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 80 g rozpuštěného másla, citronová kůra, 1 vejce na potření okrajů
tvarohová nádivka: 500 g měkkého tvarohu, 80 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 1 žloutek, citronová kůra, špetka mletého muškátového květu
povidlová nádivka: 500 g povidel, 2 lžíce rumu, špetka mletého badyánu
maková nádivka: 200 g mletého máku, 80 g moučkového cukru, 200 ml mléka, 2 lžíce rumu, skořice, citronová kůra, mletý hřebíček, vanilkový cukr
na ozdobu: mandle, ořechy, rozinky, brusinky, ...
Postup
Těsto zpracujeme klasicky (z teplého mléka a cukru kvásek, přidat k ostatnímu a vypracovat) nebo v domácí pekárně. Necháme pořádně nakynout, radši pomaleji ne v příliš teplém prostředí.
Tvarohovou a povidlovou nádivku připravíme smícháním všech surovin.
Mléko přivedeme k varu, vsypeme mák, cukr a povaříme až nádivka lehce zhoustne. Okořeníme skořicí, hřebíčkem, kůrou a rumem. Necháme vychladnout.
Nakynuté těsto rozdělíme na tři stejné části. Na plechu s papírem na pečení těsto rukama roztlačíme na co největší kruh (jde to lépe rukama lehce potřenýma olejem). Necháme trochu vyšší okraje a potřeme je rozšlehaným vajíčkem.
Na takto připravené koláče nanášíme nádivky lžící nebo cukrářským pytlíkem do libovolných tvarů. Ozdobíme mandlemi, ořechy, rozinkami... .
Na plechu necháme ještě chvíli kynout a pak upečeme v troubě vyhřáté na 180-190°C do zezlátnutí okrajů.
zdroj: Anna Kovacsová
Přidáno: 30.3.2013