Copánkový koláč
Ingredience
těsto: 250 g hladké mouky, 40 g cukru krupice, špetka soli, 20 g čerstvého droždí, 100 ml mléka, 1 vejce, 30 g másla
náplň: 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, hrst rozinek namočených v rumu, 150 g moučkového cukru
dále: 1 vejce na potření, máslo na vymazání formy, dortová forma (24 cm)
Postup
Mouku smícháme se solí a polovinou cukru. Vyhloubíme v ní důlek a rozdrobíme do něho kvasnice. Posypeme je zbytkem cukru a zalijeme teplým mlékem. Necháme vzejít kvásek.
Pak do mísy přidáme celé vejce a rozpuštěné vlažné máslo. Vařečkou nebo v robotu vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na dvojnásobek.
Tvaroh umícháme se žloutky, vanilkovým cukrem a rozinkami. Z bílků ušleháme sníh, postupně do něj zašleháme moučkový cukr a pěnu vmícháme do tvarohu.
Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Jednu rozválíme na kruh a vložíme do máslem vymazané formy. Propícháme vidličkou.
Druhou polovinu těsta rozdělíme na tři kousky, uválíme dlouhé válečky a spleteme copánek. Ten vložíme do formy po jejím obvodu.
Copánek potřeme rozšlehaným vejcem a dovnitř urovnáme tvarohovou náplň. Povrch můžeme posypat posekanými mandlemi.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme do zezlátnutí, asi půl hodiny.
zdroj: časopis Knihovnička recepty
Přidáno: 2.11.2014