Cukrové motánky

Ingredience

10g čerstvého droždí, 100 ml vlažného mléka, špetka soli, 40g krupicového cukru, 200g hladké mouky, 40g změklého másla, 1 malé vejce
Na potření a ozdobu: 20g másla, 30g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru

Postup

Do vlažného mléka dáme 2 lžičky cukru a rozdrobíme droždí. Do mísy vsypeme větší polovinu mouky, přidáme vzejitý kvásek a dobře propracujeme. Necháme asi 30 minut kynout. Tuk utřeme se zbylým cukrem a vejcem do pěny. Přidáme do nakynutého těsta a zapracujeme zbylou mouku. Těsto rozdělíme na 10 kusů a každý vyválíme na váleček asi 30 cm dlouhý na prst silný. Konce smotáme podle fotografie nebo vytvoříme preclíky. Pečeme 8 - 10 minut v troubě předehřáté na 220°C. Mezitím rozpustíme máslo a na talíři smícháme krupicový a vanilkový cukr. Hotové motánky potřeme máslem a obalíme v cukru.
Jeden kus má 160 kcal.

Cukrové motánky

Přidáno: 6.1.2007