Ensaimadas

Ingredience

250 ml vlažného mléka, 75 g cukru, 2 vejce, 1 lžička soli, 3 lžíce olivového oleje, 500 g hladké mouky, 40 g čerstvého droždí (nebo 2 lžičky sušeného)
asi 100 g změklého sádla, vanilkový cukr

Postup

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, klasicky nebo v domácí pekárně. Necháme kynout, až zdvojnásobí objem.

Nakynuté těsto rozdělíme na 10-12 stejných kousků, vytvoříme z nich bochánky a přikryté utěrkou necháme dalších 30 minut kynout.

Bochánek rozválíme na tenký kruh, potřeme změklým sádlem, jemně poprášíme vanilkovým cukrem (není nutné) a srolujeme do válečku.

Váleček zatočíme jako šneka a uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Dáváme je daleko od sebe (maximálně 6 na plech), hodně nakynou.

Přikryjeme utěrkou a znovu necháme asi půl hodiny kynout. Pak můžeme potřít povrch sádlem (není nutné, já jsem potřela až těsně po vytažení z trouby) a vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C. Upečeme dozlatova, 15-18 minut.

Vlažné pocukrujeme a podáváme.

Ensaimadas
Ensaimadas
Ensaimadas
Ensaimadas
Ensaimadas
Ensaimadas
Ensaimadas
Ensaimadas
Ensaimadas
Ensaimadas
Ensaimadas

zdroj: http://dinnerwithjulie.com/2010/02/15/live-love-lard/
mírně upraveno

Přidáno: 6.4.2013