Jednoduché croissanty
Ingredience
těsto: 200 ml vlažného mléka, 1 lžička cukru, 20 g čerstvého droždí, 175 g zakysané smetany, 1 vejce, 600 g hladké mouky, špetka soli, 50 g másla
na potření těsta: 150 g másla, 1 lžíce hladké mouky
náplň: 100 g vanilmixu + 300 ml vody nebo jakákoliv jiná oblíbená (nutella, marmeláda, povidla, ...)
1 vejce na potření
Postup
Do zadělávací mísy rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme asi polovinou mléka. Necháme vzejít kvásek.
Ke kvásku dolijeme zbylé mléko, přidáme smetanu rozmíchanou s celým vejcem, vlažné rozpuštěné máslo, zasypeme moukou, osolíme a vypracujeme hladké pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.
Změklé máslo na potření rozmícháme s moukou.
Po půl hodině těsto na pomoučeném vále rozválíme na velký obdélník silný cca 3-4 mm a potřeme máslem smíchaným s moukou.
Z kratší strany těsto srolujeme jako roládu. Rozkrojíme na poloviny, položíme na lehce pomoučený tácek, přikryjeme fólií nebo vložíme do sáčku a uložíme na 2 hodiny do ledničky.
Vychlazené "rolády" postupně na vále rozválíme opět na obdélník silný 3-4 mm. Rozkrájíme ho na trojúhelníky.
Na kraj každého položíme lžičku náplně a smotáme. Klademe na plech s papírem na pečení a necháme dalších 30 minut kynout.
Pak potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Pečeme do zrůžovění asi 15 minut.
36 ks
zdroj: www.toprecepty.cz
Přidáno: 4.8.2015