Jidáše

Ingredience

500 g polohrubé mouky, špetka soli,100 g hery, 50 g krystalového cukru, 250 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 40 g čerstvého droždí, rozinky, posekané mandle, bílek na potření

Postup

Do vlažného mléka nasypeme krystalový cukr a rozdrobíme droždí a přikryté necháme vzejít.

Do mísy nasypeme mouku, vanilkový cukr, osolíme, přidáme žloutky, rozpuštěnou vlažnou heru a kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké měkké těsto, podle potřeby můžeme přidat trochu mouky.

Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle.

Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme nakynout.

Z vykynutého těsta ukrajujeme lžící kousky, rukou uválíme váleček a libovolně tvarujeme. Klademe na plech vyložený papírem na pečení.

Vidličkou rozšleháme bílek a potřeme jím jidáše na plechu. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova.

Jidáše

Přidáno: 11.4.2011