Kokrháče
Ingredience
těsto: 260 ml mléka, 2 lžíce cukru, 30 g čerstvého droždí, 30 g másla, 2 žloutky, 500 g hladké mouky, 1 lžíce citronové kůry, špetka soli
dále: 220 g změklého másla, 1 vejce na potření
drobenka: 100 g hrubé mouky, 80 g másla, 60 g krystalového cukru
Postup
Do mírně ohřátého mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a počkáme až vzejde.
Pak přisypeme mouku se solí a citronovou kůrou. Přidáme žloutky, rozpuštěné vlahé máslo a vypracujeme měkké hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 50-60 minut kynout.
Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník o tloušťce asi 1 cm. Celý ho vydatně potřeme změklým máslem. Podélně přeložíme na třetiny.
Polovinu vzniklého pásu potřeme opět máslem a přeložíme na poloviny.
Poskládané těsto uložíme na tácek, zabalíme do fólie nebo sáčku a dáme na půl hodiny do ledničky.
Po půl hodině celý postup znovu zopakujeme a opět uložíme na půl hodiny do ledničky.
Zatímco těsto kyne v ledničce, můžeme připravit drobenku promnutím všech surovin.
Těsto z ledničky položíme na vál a rozkrojíme na poloviny. Postupně každou polovinu rozválíme opět na tloušťku cca 1 cm a rádýlkem rozkrájíme na přibližně stejně velké kousky. Z jedné strany rozkrájíme na proužky.
Kousky přeneseme na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.
Na plechu necháme asi 15 minut dokynout. Pak vložíme do trouby vyhřáté na 190-200°C a upečeme dozlatova (asi 15 minut).
Před podáváním pocukrujeme.
Přidáno: 5.2.2016