Kolednické koláče

Ingredience

těsto: 500 g polohrubé mouky, 1 kostka kvasnic, špetka soli, 2 vejce, 250 ml mléka, 12 lžiček cukru (krystal), 200 ml (dávám trošku méně) oleje
tvarohová náplň: 500 g tvarohu, 4 lžíce moučkovéhu cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, trochu mléka
maková náplň: mletý mák, moučkový cukr, lžička skořice, mléko
1 vejce na potření, oloupané mandle na ozdobu

Postup

Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme kvasnice, přikryjeme pokličkou a počkáme až kvasnice vzejdou. Do mísy mezitím dáme větší část mouky, osolíme, přidáme 2 vejce, olej a kvásek. Promícháme a za postupného přidávání mouky zpracujeme pružné hladké těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Z vykynutého těsta lžící odkrajujeme velké kousky a klademe na pomoučený vál. Každý kousek zformujeme do kulatého bochánku. Pak každý pomoučenými prsty rozmačkáme na kruhovou placku a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Doprostřed dáme lžíci tvarohu (máku) a rozetřeme po koláči. Doprostřed dáme na tvaroh (mák) malou lžičku máku (tvarohu) a uděláme malé kolečko. Ozdobíme mandlemi. Dáme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 10 minut. Tvarohová náplň: Tvaroh, žloutky a cukr rozmícháme. Přidáme trochu mléka na potřebnou hustotu - musí se dát snadno roztírat, ale nesmí být tekuté. Maková náplň: Mák svaříme s trochou mléka na hustou kaši, přidáme cukr, skořici a promícháme. Množství nevím, dělám od oka. Je-li to moc husté, přidám trochu mléka, je-li to příliš řídké, přidám mák, pokud už nemám, dá se zahustit rozdrobenými piškoty. Dobré je i přimíchat k této hmotě trochu povidel.

Kolednické koláče

Přidáno: 8.4.2007