Kynutý borůvkový koláč

Ingredience

těsto: 350 g polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, špetka soli, 300 ml mléka, 5 lžic krystalového cukru, půl kostičky droždí (21 g), 50 g změklého másla, 1 vejce

dále: borůvky, drobenka, olej

Postup

Do trochy vlažného mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Až kvásek vzejde, přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké vláčné těsto. Je-li třeba, můžeme přidat trochu mouky.

Těsto necháme nakynout, trvá to asi hodinu.

Nakynuté těsto rozdělíme na dva velké plechy (30x40 cm) vytřené olejem nebo vyložené papírem na pečení.

Rukama potřenýma olejem těsto roztáhneme na celé plechy.

Těsto posypeme hustě borůvkami a pak drobenkou.

Na plechu necháme ještě asi 15 minut kynout a pak vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme do zezlátnutí okrajů, 15-20 minut.

Přidáno: 6.8.2016