Kynutý kakaový závin

Ingredience

těsto: 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 250 ml mléka, 42 g kvasnic, 2 vejce, 1,5 dl oleje, 12 lžiček cukru
náplň: moučkový cukr, kakaový prášek, rozpuštěné máslo

Postup

Do mírně teplého mléka nasypeme cukr, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Do mísy zatím dáme mouku, osolíme, přidáme vejce, olej a nakonec vzejitý kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké nelepivé těsto, dokud se na něm nezačnou dělat puchýřky. V případě potřeby můžeme přidat mouku. Necháme pořádně nakynout. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou část vyválíme na tloušťku asi 1 cm, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme moučkovým cukrem a hustě kakaem (cukr i kakao sypu přes sítko). Srolujeme jako závin a přenesem na plech vyložený papírem na pečení. Na jeden plech se vlezou oba záviny. Potřeme je zvenku rozpuštěným máslem a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Pečeme dorůžova asi 25 minut. Hned po vytažení z trouby můžeme znovu potřít rozpuštěným máslem nebo olejem (není nutné, ale je pak na povrchu měkčí).

Kynutý kakaový závin

Přidáno: 7.10.2007