Litý kynutý ovocný koláč

Ingredience

těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 0,5 hrnku oleje, 1 vejce, špetka soli, 0,5 kostičky čerstvého droždí (21 g), 3 lžíce krystalového cukru

náplň: 500 g tvarohu (2 kelímky), 4 lžíce krystalového cukru, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 vejce, libovolné větší ovoce (meruňky, švestky, ... )

drobenka: velká hrst hrubé mouky, malá hrst moučkového cukru, 3-4 lžíce másla

Postup

Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme je cukrem a zalejeme asi polovinou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.

Ke kvásku přilejeme zbytek mléka, přidáme vejce, mouku se solí, olej a vařečkou umícháme hladké řídké těsto. Poprášíme je lehce moukou a necháme asi hodinu nakynout.

Zatím smícháme tvaroh s vejcem, cukrem a pudinkovým práškem na hladký krém.

Promnutím mouky a cukru s máslem připravíme drobenku.

Nakynuté těsto vylejeme na plech vyložený papírem na pečení a rukama potřenýma olejem je roztáhneme po celé ploše plechu.

Na těsto naskládáme půlky omytých meruněk (nebo jiné ovoce), mezi jednotlivými řadami necháváme mezery.

Tvaroh vložíme do sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkáme ho mezi ovoce.

Nakonec celý koláč posypeme drobenkou a necháme ho ještě chvíli dokynout.

Pak ho vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 25 minut do zrůžovění okrajů.

zdroj: Mája

Přidáno: 31.8.2019