Máčené rohlíčky

Ingredience

těsto: 300 ml mléka, 4 žloutky, 150 g rozpuštěného másla, 2 lžičky krystalového cukru, špetka soli, 510 g polohrubé mouky, 40 g čerstvého droždí
na obalování: rozpuštěné máslo (můžeme vylepšit lžící rumu), moučkový cukr smíchaný s vanilkovým (případně můžeme cukr smíchat s mletými ořechy)

Postup

Do mísy nasypeme mouku. Vyhloubíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme částí vlažného mléka a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek.

Pak do mísy přidáme zbytek mléka, žloutky, sůl, rozpuštěné máslo a vypracujeme řídké těsto. Necháme nakynout.

(Lenoši jako já nechají těsto vypracovat v domácí pekárně.)

Z nakynutého těsta lžící odkrajujeme kousky na vál. Není třeba ho posypávat moukou, těsto se nelepí. Rukou z každého kousku uválíme tenký váleček a zformujeme rohlíček. Klademe je na plech s papírem na pečení a ještě chvíli necháme kynout.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme cca 15 minut, do lehkého zrůžovění.

Ihned po vytažení z trouby každý rohlíček namočíme do rozpuštěného másla, obalíme v cukru a necháme vychladnout.

Máčené rohlíčky
Máčené rohlíčky
Máčené rohlíčky
Máčené rohlíčky

zdroj: Z dílny tetky perníkářky

Přidáno: 9.8.2013