Makové kopretiny

Ingredience

těsto: 200 ml mléka, 2 lžíce cukru, špetka soli, 100 ml oleje, 1 vejce, 100 ml majolky, 500 g hladké mouky, 42 g čerstvého droždí
nádivka: 150 g mletého máku, 80-100 ml mléka, 2-3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce medu, lžička strouhané citronové kůry, špetka skořice nebo tlučeného hřebíčku

Postup

Nejdříve připravíme makovou nádivku. Do vařícího mléka nasypeme mák a povaříme do zhoustnutí. Vmícháme med, podle chuti cukr, citronovou kůru a koření. Necháme vychladnout.

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto (ručně nebo v pekárně), nenecháváme kynout.

Těsto rozdělíme na 16 stejných kousků (případně jiný počet, podle toho jak chceme mít kytičky velké).

Z každého kousku utvoříme placičku, dáme lžíci makové náplně, zabalíme a zformujeme kulatý bochánek. Rukou nebo válečkem ho rozmáčkneme naplacato a ostrým nožem uděláme 10-12 zářezů směrem od středu ven.

Nařezané kousky položíme na plech a každý "lístek" otočíme o 90 stupňů - řeznou stranou dolů (druhá řezná strana je nahoře).

Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do zrůžovění asi 15 minut.

Makové kopretiny
Makové kopretiny
Makové kopretiny
Makové kopretiny
Makové kopretiny
Makové kopretiny
Makové kopretiny
Makové kopretiny

podle časopisu Knihovnička recepty

Přidáno: 1.11.2013