Makovky

Ingredience

těsto: 300 ml vlažného mléka, 140 g rozpuštěné hery, špetka soli, 140 g krystalového cukru, 800 g polohrubé mouky, 42 g droždí, špetka skořice, špetka mletého muškátového oříšku
náplň: 200 g mletého máku, cca 200 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce moučkového cukru (podle chuti), 3-4 lžíce švestkových povidel
na potření: 1 vejce

Postup

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, nejlépe v domácí pekárně. Necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na obdélník a potřeme náplní. Podélně poskládáme na třetiny (viz foto) a rozkrájíme na cca šesticentimetrové pásky. Každý ostrým nožem rozřízneme na tři úzké proužky, nedokrojíme až do konce. Spleteme copánky a klademe na plech s papírem na pečení. Necháme ještě chvíli nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (180°C, 15-20 minut).
Náplň: mléko přivedeme k varu a vsypeme mák. Za stálého míchání povařime na kaši. Vmícháme podle chuti cukr a povidla, případně trochu skořice.

Makovky
Makovky
Makovky
Makovky
Makovky
Makovky
Makovky
Makovky

zdroj: www.mimibazar.cz (upraveno)

Přidáno: 27.11.2009